Szukaj

Udziec jagnięcy w czerwonym winie

Mateusz, 10 czerwiec 2021
Udziec jagnięcy w czerwonym winie

Witajcie!

Dzisiaj przedstawiamy pomysł na wyjątkowy obiad, udziec jagnięcy w sosie z miodu i czerwonego wina i marynacie opartej na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno! Do przygotowania będziemy potrzebować: 

  • Udziec jagnięcy
  • 2 łyżki miodu
  • Lampka wytrawnego wina 
  • Garść rozmarynu
  • 5 szalotek
  • 100 ml Oleju Lubomierskiego
  • Sól i pieprz
  • Słodka musztarda
  1. W misce mieszamy miód, wino oraz musztardę, odstawiamy na moment, będzie nam potrzebny za moment.
  2. Szalotki przepoławiamy, na patelni rozgrzewamy Olej Lubomierski, smażymy szalotki aż do lekkiego przypalenia.
  3. Udziec nacieramy  olejem rzepakowym tłoczonym na zimno -Olejem Lubomierskim, solą i pieprzem, dodajemy rozmaryn. Tak przygotowane mięsko obsmażamy na patelni wraz z szalotkami. 
  4. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, pieczemy udziec przez 30 minut, następnie dodajemy przygotowaną mieszankę na bazie wina. 
  5. Obniżamy temperaturę do 180 stopni, kontynuujemy pieczenie przez godzinę bez przykrycia, następnie przykrywamy i piziny. 

Gotowe danie podajemy np. z ziemniaczanymi talarkami

Koszyk

Jeszcze nic nie kupiłeś

Nie odchodź z pustymi rękoma