Szukaj

Oleje- właściwości zdrowotne

Mateusz, 10 czerwiec 2021
Oleje- właściwości zdrowotne

Chcąc prowadzić zdrowy tryb życia nie możemy zapomnieć o stosowaniu w naszej diecie różnego rodzaju tłuszczów. Ze względu na swoją charakterystykę niewątpliwie korzystniejszym wyborem niż tłuszcze zwierzęce będą tłuszcze roślinne, a najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście tłuszcz w postaci oleju tłoczonego na zimno.

Olej tłoczony na zimno, dzięki metodzie produkcji pozwala na lepsze przyswajanie całego spectrum składników odżywczych oraz witamin zawartych w roślinie z której został wytłoczony. Oleje tłoczone na zimno z zasady są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dla wielu z Nas znajomość olejów tłoczonych na zimno kończy się na oleju lnianym, jest on z całą pewnością korzystny dla naszego zdrowia, jednak na zainteresowanie zasługuje również olej rzepakowy tłoczony na zimno. Olej rzepakowy powstający metodą tłoczenia na zimno oferuje naszemu organizmowi potężny zastrzyk witamin, głównie Witaminę E, Witaminę K, oraz Prowitaminę A.

Witamina E – słynie z działania przeciwnowotworowego, jej właściwości pomagają niwelować wolne rodniki, a działanie przeciwutleniające spowalnia procesy starzenia !

Witamina K – ma wpływ na odpowiednie krzepnięcie krwi, a jej odpowiedni poziom pozwala zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworów jak i chorób układu krwionośnego i serca :)

Prowitamina A – jej zbawienny wpływ na kondycję skóry i oczy to nie jedyne zalety, na uwagę zasługuje jej oddziaływanie na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Olej rzepakowy zawiera bardzo ważne z punktu widzenia sprawnego funkcjonowania organizmu, nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3). Ich zawartość, a przede wszystkim, ich proporcje 2:1, określane w naukowych publikacjach jako idealne, korzystnie wpływają na pracę mięśnia sercowego jak i całego układu krwionośnego. Kwasy Omega 3 i Omega 6 wspomagają również pracę nerek, a regularne spożywanie minimum 25 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno polepszy kondycję naszej skóry! Co ważne, kwasów Omega 3 i Omega 6 nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować, więc kluczowa jest ich odpowiednia suplementacja.

W tym miejscu należy pamiętać, że tak jak z każdym produktem spożywczym, kluczowa jest jego jakość oraz sprawdzone pochodzenie. Niewielu producentów jest w stanie zaoferować produkt, który rzeczywiście znają, często zdarza się sytuacja, w której tłocznie kupują surowiec niskiej jakości, często po wielu zabiegach chemicznych. Warto sprawdzić ofertę Oleju Lubomierskiego, jest to niewielka manufaktura produkująca wyłącznie z rzepaku produkowanego w gospodarstwie rolnym właścicieli, taki stan rzeczy pozwala im na odpowiednią selekcję nasion oraz maksymalne ograniczenie użycia środków chemicznych. Więcej o Oleju Lubomierskim dowiecie się po kliknięciu w poniższy link: Kliknij Link

Koszyk

Jeszcze nic nie kupiłeś

Nie odchodź z pustymi rękoma